Portretfotografie met een knipoog naar de fashionfotografie

 

Harry Kramer

Harry Kramer (1970) kocht zijn eerste spiegelreflexcamera toen hij twaalf jaar oud was.

Vanaf zijn zestiende levensjaar nam de fotografie serieuze vormen aan. Harry begon boeken te lezen over portretfotografie en ging allerlei belichtingen uitproberen. Inmiddels heeft hij 30 jaar ervaring.

Heden ten dagen houdt Harry zich vooral bezig met portfolio shoots en modellen shoots. Het liefst werkt hij op locatie. Elke locatie is weer anders en is dus steeds weer een uitdaging. Het vraagt om improvisatie. Eenmaal op de locatie aangekomen, gaat Harry meteen op zoek naar leuke hoekjes, muurtjes en bijvoorbeeld karakteristieke oude deuren. De sfeer van de locatie wordt meegenomen, maar het is altijd de bedoeling het model zo mooi mogelijk te fotograferen.

De ervaring uit het analoge tijdperk helpt Harry enorm in dit digitale tijdperk. Hij is altijd bezig met licht. Fotografie gaat niet over camera’s of objectieven, maar over licht.

Elke shoot vraagt weer een ander soort licht en een andere benadering.
Harry vertaalt de wens van de opdrachtgever in een beeld met een verhaal. Dit roept een bepaalde sfeer op. Harry heeft vrijwel direct een beeld in zijn hoofd dat hij wil maken. Uiteraard alles in overleg. Pas dan gaat hij aan de slag met studioflitsers en lichtvormers om het plaatje te creƫren dat hij voor ogen heeft.

Bij het nabewerken gaat het er altijd om een mooie foto geweldig te maken!
Harry heeft in het analoge tijdperk een eigen doka gehad, waar hij zelf foto’s afdrukte. Doordrukken en tegenhouden zijn termen die toen, maar ook nu nog gebruikt worden. Nu, in de tijd van de digitale bewerkingsprogramma’s zoals Photoshop, is die ervaring goed terug te zien.
Een slechte foto wordt echter nooit ‘geweldig’, maar hooguit ‘bruikbaar’. Het blijft dus zaak goede foto’s uit de camera te laten komen, ook al wordt er nabewerkt.

Het belangrijkste is nog altijd het onderwerp dat je fotografeert.
Alles moet kloppen. De kleding (styling), de make-up (visagie) en het haar. Als dan ook het licht nog klopt, gaat iedereen tevreden naar huis met prachtige foto’s.